Vliegroest op RVS afvoerputten en douchegoten

Roestvast staal is niet roestvrij. Roestvrij zijn is voorbehouden aan edele metalen zoals goud en platina; die kunnen niet roesten of beter gezegd niet corroderen. Roestvast staal daarentegen gedraagt zich edel dankzij een gesloten oxidehuid maar als die bezwijkt, dan is corrosie meestal onontkoombaar. Daarom dient men het ‘roestvast staal’ te noemen en geen roestvrijstaal. Wel mag gesteld worden dat roestvast staal onderhoudsarm is, echter, dat houdt wel in dat er een bepaald beleid gevoerd moet worden om corrosie te voorkomen.

De meeste afvoerputten en douchegoten zijn gemaakt van RVS 304, maar ook RVS kan oxidatie vertonen. Wat we op de foto’s zien is een douchegoot met vliegroest en dezelfde douchegoot na de behandeling met Innosoft. Een enkele keer zien we dit vaker en dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft dit de maken met agressieve reinigingsmiddelen zoals bijvoorbeeld grauwsluier verwijderaar, Zoutzuur, Antikal of Chloor, maar het kan ook veroorzaakt worden door kleine ijzerdeeltjes (ijzerslijpsel) die in de douchegoot terecht zijn gekomen tijdens bijvoorbeeld de bouw werkzaamheden.

Bij het gebruik van de genoemde reinigingsmiddelen is het ons advies om de douchegoot rijkelijk na te spoelen met schoon water zodat er geen restanten achterblijven.

Putcorrosie

Putcorrosie kan ontstaan door dat er vervuiling langdurig op het oppervlak blijft liggen, dit kan staal zijn, chloor of een andere stof en dat start het proces van putcorrosie. Vooral een put of goot die niet veel gebruikt wordt loopt meer risico omdat het vuil blijft liggen en niet wegspoelt. Dit proces begint met kleine putjes, maar als dit proces jaren doorgaat dan kunnen er in het ergste geval zelfs gaatjes vallen in het product.

Aanpak

De vliegroest is normaal gesproken te verwijderen met een stukje Scotch Brite of schuurspons en dan goed naspoelen met schoon water. Er zijn ook dieptereinigers te koop om dit aan te pakken, op onderstaande website vind u meer informatie over het ontstaan van vliegroest en de behandeling daarvan. https://innomet.nl/roest-verwijderen/

Mocht u nog verdere vragen hebben over vliegroest of putcorrosie, neem dan contact op met ons verkoop team via info@vandenbergafvoerputten.nl of telefonisch via 0320-226157