x
Van den Berg app DTT Multimedia

zoeksuggesties

Installatie advies over afvoerputten

Ben je opzoek naar installatie advies over afvoerputten? Van den Berg zet graag haar expertise in om consumenten te adviseren over de installatie van afvoerputten. Het is daarom belangrijk om deze tekst goed door te lezen, voordat je begint met de installatie. Je hoeft geen loodgieter te zijn om een afvoerput te installeren, maar als ‘doe-het-zelver’ kunnen wat tips zorgen voor een hogere snelheid en kwaliteit van de installatie.

Lees daarom hier onze tips en het stappenplan voor het installeren van een afvoerput!

De Van den Berg app

Met de ingebouwde zoekfunctionaliteit en de productenscanner heb je alle relevante productinformatie binnen handbereik. Naast het weergeven van de technische specificaties van een bepaald product, biedt de app ook installatie-advies aan in de vorm van tekst en video. Dit alles in een overzichtelijke app met een strak design, download nu de Van den Berg app!

Stappenplan installatie afvoerputten

Hieronder is een gedetailleerd stappenplan omschreven voor de installatie van afvoerputten. Volg deze stap voor stap voor een goed verloop van de installatie.

Stap 1: Afmeten 

Voordat je begint aan de installatie van de afvoerput, is het belangrijk dat het duidelijk is waar de put geplaatst moet gaan worden. Dit doe je door alles goed af te meten. Er moet voldoende ruimte zitten tussen de afvoerput en de leiding, maar ook tussen de afvoerput en de muren zodat er genoeg ruimte is om de vloertegels te plaatsen.  

Stap 2: Afvoerbuis schuren en afschuinen

De afvoerbuis tussen de leiding en de afvoerput moet op maat gezaagd worden. Het beste is om een zaag met fijne tand hiervoor te gebruiken. Bij het zagen van kunststof materialen zoals PVC-afvoerbuizen ontstaan er bramen. Dit zijn scherpe opstaande randjes die de buis onveilig en onbruikbaar maken. Het is belangrijk dat deze bramen worden weggeschuurd, zodat de afvoerbuis op de juiste manier kan worden geïnstalleerd. Na de buis geschuurd te hebben, moet deze aan de uiteindes iets afgeschuind worden. Hierdoor zal de afvoerbuis correct aansluiten op de afvoerput en leiding.

 

Stap 3: Afvoerbuis ontvetten

Ontvet de afvoerbuis en de hulpstukken met een pvc-reiniger. Leg vervolgens de afvoerbuis op het juiste afschot en hoogte, zodat deze direct aangesloten kan worden.

 

Stap 4: Installatie afvoerput prepareren 

De afvoerbuis wordt geïnstalleerd middels een lijmverbinding. Voordat dit gedaan wordt is het belangrijk om te weten waar de lijm aangebracht moet worden. Plaats de afvoerbuis zonder lijm tussen de leiding en afvoerput. Markeer met potlood waar de aansluitingen van de leiding en afvoerput beginnen, zodat het duidelijk is waar de lijm aangebracht moet gaan worden.

 

Stap 5: Installeren met behulp van lijmverbinding 

Nu alles geprepareerd is, kan de afvoerbuis geïnstalleerd worden. Breng met een kwastje lijm aan bij zowel de afvoerbuis als de hulpstukken. Hiervoor wordt hard PVC-lijm gebruikt. Het is belangrijk dat de lijm in de lengte wordt aangebracht. Schuif vervolgens de afvoerbuis en de hulpstukken in elkaar en houdt dit ongeveer 20 seconden vast. Let op! Schuif de buis, draai deze niet. Na dit gedaan te hebben, kan de overtollige lijm worden verwijderd.

 

Stap 6: Controle

Controleer direct of de afvoerput goed geplaatst is. Let hierbij op of er nog voldoende ruimte is tussen de muur en de afvoerput. Zet vervolgens de put waterpas en sluit de aarding aan op het aardingspunt.

Het duurt ongeveer 24 uur voordat de lijmverbinding geheel uitgehard is. Hierna kan de leiding in gebruik genomen worden.

 

Video-installatie afvoerput

Een video tutorial is beschikbaar, welke middels beeld ons installatie advies over afvoerputten ondersteund. Het stappenplan wat hier voorafgaand is omschreven, wordt verder toegelicht in deze video: 

Referenties