x
Van den Berg app DTT Multimedia

zoeksuggesties

Douchegoot plaatsen in bestaande vloer

Heb je interesse om je badkamer te renoveren en wil je weten hoe je een douchegoot kunt plaatsen in een bestaande vloer? Van den Berg geeft je graag advies over het plaatsen van een douchegoot in een bestaande betonnen vloer. Helaas bestaat er niet één handleiding die voor iedere douchegoot en vloer toepasbaar is, daarom is het belangrijk om voor een optimaal resultaat altijd eerst de handleiding van uw douchegoot goed door te lezen. De exacte instructies zijn namelijk afhankelijk van het type douchegoot dat wordt geïnstalleerd.

De Van den Berg app

Met de ingebouwde zoekfunctionaliteit en de productenscanner heb je alle relevante productinformatie binnen handbereik. Naast het weergeven van de technische specificaties van een bepaald product, biedt de app ook installatie-advies aan in de vorm van tekst en video. Dit alles in een overzichtelijke app met een strak design, download nu de Van den Berg app!

Douchegoot installatie in een bestaande vloer

Bij het inbouwen van een douchegoot in een bestaande tegelvloer moeten eerst de oude tegels worden verwijderd. Als de oude dekvloer er nog goed uitziet, kunt u hierop verder bouwen. Is dit niet het geval? Dan zal er een nieuwe dekvloer aangebracht moeten worden. Met een douchegoot is het belangrijk dat de ondervloer van de inloopdouche richting de douchegoot helt, zodat het water gemakkelijk in de douchegoot kan stromen. Onderstaand zijn een aantal stappen uitgeschreven die belangrijk zijn bij het plaatsen van een douchegoot in een bestaande vloer.

 1. Basis

Om te weten hoe je een douchegoot kunt plaatsen in een bestaande vloer, is het belangrijk om eerst te controleren waar de leidingen lopen en met wat voor soort materiaal je te maken hebt. Gaat het bijvoorbeeld om beton of een cementdekvloer? Bij een betonnen vloer is het namelijk niet mogelijk om er zomaar een stuk uit te hakken, omdat je dan de kans loopt de vloer te verzwakken. Bekijk daarom altijd eerst de bouwtekeningen.  

 1. Plaatsing van de douchegoot

Het is ten tweede belangrijk om na te denken over waar de douchegoot precies geplaatst zal worden. Een populaire keuze is om de douchegoot bij de ingang van de douche te plaatsen, waardoor het water niet uit de douche verder de badkamer in kan stromen. Een andere populaire keuze is om de douchegoot op dezelfde plaats van de oude doucheput te plaatsen.

 1. Uithakken

  Indien het oppervlak hoog genoeg is, kan er een deel van de douchevloer uitgehakt worden om de douchegoot te kunnen plaatsen. Het ligt eraan of het gaat om beton of een cementdekvloer. Bij cementdekvloer kan er een gedeelte uitgehakt worden met een beitel en een hamer, bij beton wordt het gebruik van elektrische apparatuur aangeraden.

 2. De douchegoot aansluiten

  De douchegoot kan aangesloten worden op een 50 millimeter afvoerbuis. Deze hoeft vaak niet gelijmd te worden, bekijk de handleiding van de douchegoot voor de juiste manier van aansluiten. Houdt met de hoogte van de douchegoot ook altijd rekening met de egalisatie, tegellijm en de tegeldikte. De douchegoot dient 1 à 2 millimeter lager wordt geplaatst dan de afgewerkte vloer.

 3. Vloer storten

  Het is nu tijd om de vloer te storten. Houdt er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen om het water goed te kunnen afvoeren naar de douchegoot. Dek altijd de douchegoot goed af tijdens het storten van de vloer om beschadigingen te voorkomen.

 4. De douchegoot waterdicht maken

  Maak nu de douchegoot waterdicht door gebruik te maken van matten of lekkagekit.

 5. Afwerking

  De vloer kan nu verder afgewerkt worden. Gaat u de vloer nog betegelen? Let dan goed op dat er rondom de douchegoot een opening wordt aangehouden van 2-3 millimeter. Deze opening wordt als laatste dicht gekit, nadat de vloer is betegeld en gevoegd.

Zelf installeren of uitbesteden?

Het plaatsen van een douchegoot in een bestaande tegelvloer is een grotere uitdaging dan het plaatsen van een douchegoot in een nieuwe badkamer. Daarom wordt het voor een onervaren klusser afgeraden om zelf met een beitel aan de slag te gaan. Een vakman beschikt namelijk over de juiste materialen en vele jaren ervaring. Op deze manier hoeft u ook niet bang te zijn voor nare verassingen, zoals een lekkage. Bent u nog op zoek naar een douchegoot? Bekijk dan ons assortiment.

Referenties