Beluchting van het afvoersysteem

Met enige regelmaat krijgen wij vragen met betrekking tot het niet juist functioneren van het afvoersysteem.

In veel gevallen wordt er bij het plaatsen van een doucheput of douchegoot niet genoeg rekening gehouden met een juiste beluchting, dit is echter wel een heel belangrijk (vaak vergeten) onderdeel van het afvoersysteem.

Veel voorkomende verschijnselen bij onvoldoende beluchting zijn het niet snel genoeg afvoeren van het douchewater en het leegzuigen van de stankafsluiter bij een doucheput of goot tijdens het doortrekken van het toilet met een borrelend geluid en rioollucht als gevolg.

Het naderhand plaatsen van een juiste beluchter is vaak kostbaar en in bepaalde gevallen ook niet eens mogelijk.

Om een juiste beluchting te krijgen moet deze minimaal dezelfde diameter als de grootste afvoerbuis. Heeft bijvoorbeeld de toilet een afvoerbuis met diameter 110 mm dan moet de beluchter dit minimaal ook hebben. Op de foto is een juiste situatie te zien, hier is duidelijk op aangegeven waar welke leiding voor dient.

Mochten er ondanks een juiste beluchter toch afvoerproblemen zijn dan kan dit ook door een (deels) verstopte beluchter komen, meestal is deze op de dak van de woning te vinden om te controleren.

Mochten er in uw situatie toch problemen zijn ondanks een juiste beluchting, neemt u dan contact met ons op voor vrijblijvend advies via info@vandenbergafvoerputten.nl of 0320-226157

Team van den Berg Afvoerputten BV