Afvoerputten

Om het afvoeren van gebruikt afvalwater te optimaliseren is het aan te raden om de juiste afvoerput te kiezen. Bij Van den Berg Afvoerputten heeft u de keuze uit 10 tallen mogelijkheden. Van belang is om te kijken welke afvoerput voor uw situatie het meest geschikt is. Als eerste is belangrijk waar de afvoerput geplaatst moet gaat worden. Middels deze blog geven wij een overzicht van alle opties en zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een afvoerput

Materiaal keuze

Voor het bepalen van de juiste materiaal keuze zijn meerdere factoren belangrijk: waar wordt de afvoerput geplaatst en hoeveel is het budget. Een kunststof put met een r.v.s. rooster is een stuk goedkoper dan een geheel r.v.s. afvoerput.

Met onder of zijuitlaat

Voor deze optie is het van belang om vooraf te weten of de afvoerput geplaatst gaat worden in een ruimte op de begane grond (waar meer inbouw ruimte aanwezig is) of in een verdiepingsvloer, waar de inbouw ruimte vaak beperkt is. Ook de uitlaat diameter speelt een belangrijke rol in de keuze. Voor een normale douche is de standaard diameter 50 mm, voor andere toepassingen is een diameter van 75 mm de standaard. In uitzonderlijke gevallen (b.v. industrieel gebruik) is 110 mm de standaard.

Verlijmen (aansluiten) op de afvoerbuis

Bij kunststof afvoerputten is het aansluiten of verlijmen op de pvc afvoerbuis eenvoudig, het beste is normale pvc lijm te gebruiken. Roestvrijstalen afvoerputten zijn voorzien van een rubberen ring voor het waterdicht verbinden met de afvoerbuis.

Welke afmetingen zijn er

Van kleine doucheput, die meestal ca. 150 x 150 mm is, (afhankelijk van de afmetingen van de gebruikte vloertegels) tot grote industriële afvoerputten van 400 x 400 mm. Maar ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden, zoals Hexagon of een ronde uitvoering.

Capaciteit, afschot en beluchting

Bij alle afvoerputten uit ons programma staat de afvoercapaciteit vermeld, van groot belang is dat ook na de wateropname in de afvoerput het water snel en doelmatig kan weglopen, het is een vuistregel dat het afschot per meter afvoerbuis minimaal 1 cm moet bedragen en ook beluchting speelt een belangrijke rol in de afvoercapaciteit.

Rooster perforaties enz.

Voor het veilig lopen in doucheruimtes, zwembaden zijn er speciale rooster perforaties ontworpen die geschikt zijn om zonder risico op blote voeten te lopen. Voor afvoerputten met een meer algemeen gebruik zijn de rooster perforaties ø 18 mm, dit zorgt voor een snelle afvoer van het afvalwater. In sommige gevallen is het mogelijk om een zgn. tegeldeksel te gebruiken, dit is een betegelbare “bak” die in kleiner is dan het normale rooster waar door langs de inlegrand het afvalwater kan wegstromen. Voor meer specifieke situaties kunnen de roosters vastzetbaar gemaakt worden, waardoor het rooster er niet zomaar eruit gehaald kan worden. Ook zijn er zgn. vandaal bestendige roosters leverbaar, dit zijn roosters die gemaakt zijn van 5 mm dik materiaal.

Waterslot of reukslot

In elke afvoerput is een zgn. stankafsluiter geplaatst, dit voorkomt vervelende riool luchtjes in de badkamer of in de ruimte waar de afvoerput geplaatst is. Sommige mensen gebruiken de term reukslot, maar ook wordt het een waterslot genoemd, omdat er altijd water in achter blijft om de riool lucht niet door te laten. Al deze reuksloten of watersloten zijn altijd uitneembaar om te reinigen of om een eventuele verstopping in de afvoerput of buis te kunnen ontstoppen. Tegenwoordig zijn er ook reuksloten leverbaar met een membraan afsluiting. Het membraan opent zich vanzelf zodra er water in de afvoerput stroomt en sluit zich zodra de watertoevoer stopt. Het grote voordeel van dit membraan is dat bij een langere afwezigheid geen vervelende riool luchtjes kunnen ontstaan.

Ten slotte dit…..

Gerecycled materiaal

Als eerste bedrijf in Nederland leveren wij nu ook modellen afvoerputten en onderdelen die gemaakt worden van gerecycled materiaal. Wat betreft kunststof (ABS) is dit van 100% gerecycled materiaal mogelijk, bij roestvrijstaal ligt dit percentage op 90%.